Nu har Fryshuset öppnat upp hos oss i Kalmar. Som en förgrening via Fryshuset drivs nu ”Barn till ensamma mammor”. Detta koncept är verksamhet sedan 2007 i våra storstäder men drivs nu som pilotprojekt för samma målgrupp -fast på landsbygden.
För insatsen står duon Evelina Borell och Sabina Ljusfolk i nära stöd av verksamhetschef John Heyne. Jag besöker dem på Fryshusets kontor på Larmgatan, ”granne med Närstads” eller ”mitt emot Stars and Stripes”. På väg in går det inte att missa den välbekanta röda Fryshusloggan som sitter i ett stort fönster utåt gatan. Har man en gång sett den så vet man vart Fryshuset ligger sedan.
Kontoret är inrett i huvudfärg rött och på väggarna sitter affischer med några av verksamhetens grundläggande incitament. För just Barn till ensamma mammor finns en talande bild med Fryshusgrundaren Anders Carlbergs citat ”Alla barn är allas barn”. Stället, namnet till trots, andas värme.
Har ni kommit i ordning?
– Vi håller på att bo in oss säger Evelina. Evelina och Sabina delar kontorsrum och beskriver att det är här vad de kallar ”det kreativa rummet”. Här formuleras idéer, planering sätts på pränt, ”när vi här lyser flitens lampa” beskriver Sabina. De är nämligen mycket ute på vift också. Mycket tid läggs på att knyta kontakter, besöka olika ställen för att berätta att de finns, etablera samarbeten med olika aktörer etc. Näringslivets medverkan är viktigt för projektets framfart! Man är öppna för olika lösningar och skriver gärna partneravtal med aktörer som vill vara med och bygga broar.
De har just kommit tillbaka efter en turné runtom i Kalmar där de satt upp affischer för sitt allra första event.
Premiär och framtidsåskådning
– Vi kommer att hålla vårt första möte med målgruppen på Länsmuséet på dymmelonsdagen den 17 april. Vi kommer att bjuda på mat, berätta mer om projektet, bekanta oss med varandra och ta reda på hur vi på allra bästa sätt ska förvalta verksamheten tillsammans under 2019. Både Sabina och jag har våra egna olika erfarenheter av hur det är att både växa upp med en ensamstående mamma eller att själv vara en. Det kan se väldigt olika ut och vi vill finnas som ett komplement i vardagen säger Evelina.
– Vi kan inte säga att vi själva vet bäst utan behöver också få veta vad ”våra” mammor och barn tycker, önskar och har för förväntningar på vår verksamhet fortsätter Sabina.
Men Barn till Ensamma mammor finns i andra städer, kör man inte samma överallt?
– Jo, vi har en hel del att utgå från utifrån våra kollegors arbete med BEM (arbetsnamnet för Barn till ensamma mammor) men det går inte att komma ifrån att det är skillnad på att verka i storstad och på landsbygd. En del av vår utmaning är att dels etablera konceptet som sådant här i förhållandevis lilla Kalmar, dels att ”pitcha” in det efter landsbygdens samhällsvillkor och målgrupp säger Sabina.
– Vi för såklart dialog med våra erfarna kollegor men hoppas samtidigt på att sätta lite av en egen prägel på verksamheten – för våra deltagares största möjliga vinst säger Evelina.
– Bara under resans gång hittills har vi flera gånger stannat upp och reflekterat över skillnaden i den naturliga närheten till målgruppen här jämfört med t ex Malmös BEM. Landsbygden är mindre rent geografiskt, stigmat är lite av ett annat här, målgruppen är naturligtvis färre och mer anonym.
– Vi tänker att flera av dem vi önskar nå inte själva räknar sig som målgrupp. Men det är ju himla enkelt – vi vänder oss till ”ensamstående mammor med barn säger Sabina.
Hur menar ni då?
– Vi menar att det inte är konstigare än så. Det behöver inte innebära att man som mamma och barn lever långt ner samhället, har problem av olika slag, att det inte finns någon pappa och att man mår väldigt dåligt – även om det kan se ut även så. Vi vänder oss till HELA gruppen. Till familjer med en mamma med ett eller flera barn, där barnen bor heltid, varannan vecka, varannan helg eller hursom.
– Precis säger Evelina, mamman kan ha ett jobb, vara arbetslös, sjukskriven eller vad som helst, bara hon är en ensamstående mamma med barn som vill ha kul och träffa andra mammor och barn.
– Att alla våra aktiviteter kommer att vara gratis kan för en del vara en bonus eller parantes, men för andra avgörande, fortsätter Evelina. Vi gör inte skillnad. Vår vision är att alla våra medlemmar ska känna sig utvalda – inte utpekade. Dessutom kan många nya möjligheter öppnas genom att man deltar, oavsett vem man är! Detta gäller både mammor och barn. Primärt är vårt projekt en satsning för våra värdefulla viktiga barn eftersom de ska överta samhället efter oss.
– Barn är enkla, de leker med varandra och blir en naturlig koppling mellan de vuxna. Detta är en mycket viktig faktor längre fram i tonårstid och ungt vuxenliv. Vi vill bidra till en positiv grogrund för framtiden, både ur ett mamma och barn-perspektiv men också ur ett samhälleligt perspektiv. Allt hänger samman, menar Sabina.
Ni verkar vara en synkad duo.
– Jomen vi kompletterar varann bra”, säger kvinnorna med en mun. – Vi känner oss inte alls tveksamma för att projektet skulle vara fel på landsbygden, men helt klart måste vi göra en gemensam ansträngning för att lista ut hur vi verkligen ska nå fram. Idéer finns det gott om, det är snarare tid och pengar, som är begränsande, utvecklar Sabina.
Papporna då, hur blir det för dem? Tror ni inte att de också vill hänga på?
– Jo, det tror vi. Och det var bland det allra första vi kände att vi behövde föra ett resonemang kring. Vi måste börja i mindre format och att vi då valt att rikta in oss på avskilt mammor och deras barn bygger bl a på Rädda Barnens välfärdsrapport 2018. Den visar statistik på att det verkligen ÄR ensamstående mammor med barn som är mest utsatta. Där bygger rapporten på tydliga siffror knutna till framförallt socioekonomi, men i verkligheten finns det också ofta en märklig slags naturlig stigmatisering i att vara ensamstående mamma oavsett hur framgångsrik hon är – kontra att vara ensamstående pappa. Som mamma förväntar samhället sig att du fixar allt vad situationen kräver medan en pappa är mer ”wow-faktor” på”, menar Evelina.
Vad vill ni avslutningsvis säga till våra läsare?
– Anmäl er, mammor med barn. Detta är bara vår första träff, framöver ska vi hitta på massor av annat kul! Inom nära tid besöker vi, genom vårt samarbete med Rotary, Dinosaurieparken. Vi ska också beta av Astrid Lindgrens värld, så missa inte att bli medlem hos oss.
– Och vi vill även passa på att tacka generösa Tokige Ture, som också är med och sponsrar oss på Häxkvällen på Länsmuséet!” tillägger Sabina i ett enda andetag.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.