Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nationell demonstration i Kalmar

Senast uppdaterat den 17 apr, 2019, 20:05

Malin Snöman från Kalmar är med och samordnar en nationell demonstration mot Försäkringskassan.

En ond spiral satte igång när jag plötsligt förlorade min ersättning från Försäkringskassan berättar Malin.

– Jag hade ett arbete och jobbade 100 procent och det gick bra. Efter ett tag började jag må allt sämre och fick gå ned på 75 procent. Det var då jag även började oroa mig för min ekonomi. Känslan av att inte bli trodd på skapade vad man brukar kalla för en försäkringskasseutlöst depression. Kampen för sin ersättning tär hårt och till slut la jag bara alla papper i en hög. Energin tog helt slut.

Vilken känsla hade du inom dig? – När jag förlorade min sjukpenning så kändes det som att tryggheten helt försvann.

Idag mår Malin mycket bättre och är på väg mot en heltidsanställning igen. – Jag gör den här demonstrationen för att försöka skapa opinion och hjälpa andra som står ensamma i det här. Jag vill göra något för de som förlorat sin sjukpenning.

Hon vill uppmärksamma problemet med den hårda bedömningen som Försäkringskassan gör och får stöd av läkare.

Läkare kritiska mot myndighetens hårda bedömningar. – Jag har intervjuat två läkare om hur de ser på de allt mer hårda bedömningar som görs. I ett brev från läkarna skriver de att de är kritiska att Försäkringskassan underkänner deras läkarintyg. De menar även på att det tar en del deras tid att behöva formulera om intyg som ifrågasätts av myndigheten när redan allvarliga diagnoser framkommer i intyget.

– Läkarna välkomnar demonstrationen och råder alla som inte får sin ersättning att protestera tillägger hon.

Är du själv med att anordna demonstrationen? – Nej, vi är flera personer runt om i Sverige som gör detta tillsammans.

Demonstrationen kommer att samköras i nio städer; Kalmar, Stockholm, Eskilstuna, Skövde, Luleå, Göteborg, Östersund, Borås och Motala.

Var någonstans i Kalmar kommer den äga rum? – Den kommer att börja på Larmtorget kl 12 den 4 maj. Eventuellt kommer vi att gå längst Storgatan till Stortorget och sedan tillbaka. Hur många som kommer vågar jag inte säga men jag hoppas även att många friska hakar på för att visa att de står på de utsattas sida.

© 2023 Kalmar Nyheter. Allt material på kalmarnyheter.se är skyddat enligt upphovsrättslagen.
Senaste nytt: