Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vad är det som håller på att hända med vårt Kalmar?

Senast uppdaterat den 3 apr, 2019, 12:49

Nu i veckan kom så Barometern´s tredje artikel om Gota Media´s planer på ett nytt mediahus vid Systraströmmen. Denna gång är det självaste VD´n Benny Ohlsson som låter sig intervjuas. Låt mig nu först referera till inledningen i artikeln.

– Vårt hus anger en ny ton för utvecklingen på Kvarnholmen. Samtidigt har vi nog haft den mest öppna process som funnits i Kalmar. Det måste få ta tid, säger Bennie Ohlsson, koncernchef på Gota Media. (Direkt från Barometerns artikel)

Här uttalar sig VD Bennie Ohlsson redan i inledningen om att huset som han uttrycker det, ska ge en ny ton för utvecklingen i Kalmar, och att det samtidigt varit en öppen process. Men här undrar jag vilken, eller kanske mer korrekt vems ton är det som ska lyftas fram och ges till Kalmar och varför just där? Jag blir än mer förbryllad över att han ens vågar uttala sig om att det varit en öppen process, när han samtidigt vet att man tidigare tagit bort funktioner att kommentera artiklar om mediahuset på deras hemsida. Är det vad han kallar för en öppen process? Att uttala sig om att det ska bli rätt från början kan jag inte tolka på annat sätt än ett rent hån mot Kalmars kommuninvånare. Detta har inte varit annat än fel redan från första början.

Så låt oss titta på vad det egentligen handlar om.
Med tanke på att parken är en av Kvarnholmens sista öppna grönområden och bara av det skälet borde vara fredad, så blir jag oerhört besviken. Här visar man tydligt att man inte hyser det ringaste respekt för grönområden och de kulturvärden som parken idag representerar. Enligt bilder, reportage och artiklar påstår man att det bara ska handla om parkeringen. Men till tomten som Gota Media gör anspråk på, så tillhör även resten av parken. Till den parken finns redan planer på cafe och en uteservering som ringar på vattnet efter att den så kallade nya visionen och tonen för Kalmars nya utveckling. Tråkigt nog är det inget vi får läsa om i reportagen och artiklarna. Här tycker jag det räcker med att bara hänvisa till alla bilderna man kavlat ut från de numera samägda tidningarna, toppat med uppgjorda intervjuer och reportage man inte får kommentera eller kritisera. Sedan kan man fråga sig själv om den ”röda ringen” som markerar tomtengränsen i Barometerns repotage är hela ytan, eller omfattar detta projektet mer?

Ta senaste artikeln med självaste VD:n, som ett bra exempel. Tänk att Barometern intervjuar sig själva om sitt eget projekt, med frågor som skulle få vilken seriös journalist som helst med en gnutta dignitet att skaka på huvudet. Ett annat exempel är att man i Barometern försöker påstå att tillgängligheten för funktionshindrade skulle vara begränsad idag, och menar att en trappa och en hiss skulle öka tillgängligheten. Men glömmer nämna om hissen kommer vara tillgänglig dygnet runt. Hur blir det för dem som bor i vattentornet. Ska de som bor där tvingas använda gångvägen från Olof Palmes gata för att ta sig upp med bil?

Sedan jag flyttade till Kalmar för snart fjorton år sedan är det idag omöjligt för mig att räkna upp hur många gånger jag suttit och fikat i parken eller muren och för den delen också tittat ut över strömmen. Bara planskisserna som kavlats ut med ännu mera glas, betong och mindre träd får mig att rysa av obehag och börjar nu fråga mig själv. Räckte det det inte med det nya konstmuseet, hyllningarna och priserna har i princip helt uteblivit och inte har det hjälpt att man använde sig av en prisad arkitekt. Succen uteblev och detta samtidigt som man brottas med vacklande besökarsiffror.

Även i Gota Medias fall har man precis som i stadsparken och nya konstmuseet försökt hänvisa bygget till de omkringliggande kulturvärdena med att man vill försöka att lyfta fram muren. Men jag tycker mer det låter som ett försök att rättfärdiga bygget med någonting som låter bra. Istället så utvecklas till någonting totalt innehållslöst utan den minsta förankring i verkligheten. För med handen på hjärtat är muren det sista jag tänker på när jag tittar på planerna. Jag tycker det finns ett ord som passar bra här, och det är skrytbygge. För enligt min mening kommer detta inte tillföra Kalmar någonting som inte hade passat bättre någon annanstans.Det blir inga fler bostäder men däremot mindre grönområden, och jag har aldrig mött en turist som kommit till Kalmar för att titta på nybyggda hus. Så när nyhetens behag lagt sig, så lär betongen mörkna i takt med intresset och då är vi istället en park fattigare.

Avslutningsvis ser jag inget i Gota Medias planer som idag kommer få fart på handeln på Kvarnholmen, för fler turister kommer det då garanterat inte dra hit. Tänk om de så kallade visionerna alltid skulle fått segra, då hade vi inte haft vare sig slottet, muren eller Kulzenska huset kvar överhuvudtaget. Så jag säger nej, snälla låt ett av Kvarnholmens sista grönområden få vara ifred. Det kanske inte är en stor park, men den tillför så mycket vi inte alltid tänker på, men framförallt är den vår egna och än så länge inte Gota Medias.

© 2023 Kalmar Nyheter. Allt material på kalmarnyheter.se är skyddat enligt upphovsrättslagen.
Senaste nytt: