Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kalmarprofil släpper unik bok

Charlotte Kaupang har tidigare varit elitidrottare och deltagare i SVT’s program Atleterna. Allt på den tiden handlade om den fysiska hälsan vilket gjorde att den mentala hälsan helt glömdes bort. Det resulterade i att kroppen en dag sa stopp.

Nu är hon aktuell med den nysläppta boken Hjärt och Hjärnräddning.

Till vem är boken riktad till?

– Boken är till för att hjälpa både sig själv och andra att få en ökad kunskap och upptäcka tidiga varningssignaler. Men även hur man närmar sig och bemöter en person med psykisk ohälsa på bästa sätt. Lära sig att se den som mår dåligt.

Sjukskrivningar har ökat det senaste decenniet och beräknas kosta samhället 200 miljarder kronor varje år. Störst är ökningen inom psykiatriska diagnoser som stress, oro, ångest, depression och missbruk.

– Den psykiska ohälsan är ett stort bekymmer som bara växer. Var femte person får någon gång under livet diagnosen depression säger Charlotte Kaupang

– Men att prata om vår mentala hälsa är så mycket svårare än ryggont eller benbrott. Kanske för att det är så svårt att hjälpa. Hur plåstrar man om ångest eller en depression?

Charlotte Kaupang Foto: Markus Kallin

På vilket sätt hoppas du att boken ska kunna hjälpa till i arbetet mot bättre folkhälsa?

– Behovet att kunna prata och hantera problem med psykisk ohälsa finns här och nu. Jag hoppas att boken ska kunna vara ett stöd och ge vägledning. Om du själv kan skapa en trygghet i dig så har du både hjälpt dig själv och skapat en bra grund att stå på för att hjälpa andra säger Charlotte Kaupang

– En stor fråga när vi pratar om psykisk ohälsa är hur vi når våra unga. Förutom boken jobbar vi även med möten och föreläsningar. För oss är det viktigt att vi också riktar oss till de yngre eftersom ohälsan blir mycket lättare att hantera om den upptäcks i ett tidigt stadie säger kollega Meja Appelqvist.

Charlotte Kaupang och Meja Appelqvist vill minska den psykiska ohälsan i samhället. Foto: Daniel Lundell

Vad har ni fått för respons gällande ert viktiga arbete mot psykisk ohälsa?

– Det är väldigt många människor som tycker frågan om psykisk ohälsa är jätteviktig och vill att kunskapen ska öka betydligt mer i vårt samhälle.

Vilket blir ditt nästa steg efter boksläpp?

– Utbildningar är en viktig del i mitt arbete, att sprida kunskap är grunden. Min första kund som jag kommer att utbilda i HHR kommer att bli Saab men det kommer så klart bli fler eftersom behovet är stort avslutar Kaupang.

Boken HHR Hjärt- och Hjärnräddning. Konsten att främja god hälsa och förebygga ohälsa. Foto: Privat

Boken finns tillgänglig Adlibris, bokhandel, bibliotek med mera.

Länk till boken: https://www.yourminds.se/hhr-boken

© 2023 Kalmar Nyheter. Allt material på kalmarnyheter.se är skyddat enligt upphovsrättslagen.
Senaste nytt: